Hej derude! Endelig er jeg tilbage på bloggen. Grunden til mit fravær har været en kombination af nyt arbejde, en lille omstrukturering af siden og nogle andre småting, men nu er jeg tilbage!
Jeg gik igennem de mange (lidt for mange hvis du spørger mig) grupper på Facebook omkring iværksætteri og hjælp til opstart af virksomheder.
Her fandt jeg ud af, at rigtig meget af snakken gik på, hvilket CMS system man skulle vælge for at komme i gang. Her fandt jeg et på fællesnævnere for disse opslag:
- Niveauet af tekniske evner for den person, der har slået opslaget op.
- Hvor idiotsikkert det skal være.
- Hvor stort omfanget af produkter/virksomheden er.
- Skalerbarheden for systemet på sigt.
- Formålet (er det en webshop, et visitkort etc.)
Gennem mine år i branchen har jeg haft hands-on på alle de mest populære CMS systemer og jeg synes helt generelt, at det er spændende og sammenligne dem.
Det tænkte jeg kunne blive til et blogindlæg som kunne svare på rigtig mange af de spørgsmål, som jeg ser popper op rundt omkring på fora og Facebook.
Det skal lige siges, at indlægget er skrevet til de personer som sidder og overvejer at starte en hjemmeside eller en webshop. Det er derfor ikke et indlæg der går i dybden med CMS systemerne, men i stedet danner et overblik, så du kan komme ud over stepperne!
Hvad er CMS?
Et essentielt sted og starte er naturligvis, at forklare hvad et CMS system egentlig er og hvad det kan gøre for dig.
I online marketing og e-commerce branchen findes der utallige akronymer for alle de betegnelser vi konstant slynger omkring os. CMS er en af de vigtigere at have styr på.
CMS står for ”content management system” – så langt så godt.
Kort sagt er det et værktøj, som du kan bruge til at styre dit website med. Et godt CMS system kan både bruges til at designe, styre og publicere din hjemmeside med.
Hvad kan CMS?
Alle CMS systemer er forskellige men fælles for dem alle er, at de forsøger at tage hele disciplinen med at bygge hjemmesider op og gøre det super simpelt – hvilket lykkedes ganske godt for de fleste af dem.
Nogle CMS systemer kræver mere kendskab til kodning end andre, men dette vender jeg tilbage til under anmeldelserne for hvert system.
Fordele ved CMS:
- CMS gør det simpelt at lave hjemmesider og webshops
Når jeg siger ”simpelt” mener jeg egentlig mere simpelt. Uanset hvilket CMS system du vælger, så vil der altid være en læringsperiode, hvor du skal dedikere nogle timer til at forstå systemet.
- Med et CMS kan du reagere hurtigt!
Kommer der lige pludseligt noget super vigtigt på bordet, kan du med et CMS lynhurtigt oprette en side, tilbud, indlæg eller hvad det nu kan være. Når du først har lavet noget én gang, vil du med et CMS typisk kunne kopiere det første og redigere.
- CMS systemer er typisk gode venner med Google
De gode CMS systemer har altid en form for SEO optimeringsværktøj indbygget i sig, eller også findes der et gratis/billigt plugin til det. Faktorer som URL’er, title-tags osv. bliver alt sammen super nemt at styre fra dit CMS.
- Templates er vejen til lykke
Stort set alle CMS systemer har en måde, hvorpå du kan tilføje en template. Templates bliver din bedste ven; det er pre-designed rammer, som du blot uploader til din hjemmeside og vupti… så har du et professionelt design til din hjemmeside eller webshop.
- Du er ikke den eneste der bruger CMS
CMS systemer bliver brugt til stort set alle hjemmesider i dag, i et eller andet omfang. Opgaven med at skulle gøre alt fra bunden er simpelthen for stor. Derfor sidder der flere millioner mennesker derude og har haft alle de problemer du – måske – også støder ind i. Hjælpen er derfor utrolig let at finde!
Anmeldelser af CMS systemer
Så kommer vi til den sjove del af indlægget!
Ud fra de spørgsmål jeg har kunne finde som bliver stillet ofte, har jeg lavet en række faktorer som jeg kommer til at bedømme hvert CMS ud fra:
- Interface (Brugervenlighed)
- Teknisk forståelse (Niveau af kodeevner)
- Skalerbarhed (Hvor skalerbar er systemet)
- Stabilitet (Hvor godt er systemet lavet)
Ud over disse faktorer, kommer jeg til at give min holdning til hvad hvert CMS burde blive brugt til.
Let’s get to it!
WordPress
- Wordpress
- Udgivet: 2003
- Open Source
- Gratis
- Verdens største CMS
Wordpress er – ifølge Builtwith – verdens største CMS system med mere end 17 millioner websites. På verdensplan tager wordpress ca. 51 % af markedet for websites og er klart i spidsen efterfulgt af Joomla! med ca. 7% på verdensplan.
Da WordPress er det største CMS system i verden, drager det naturligvis en masse fordele med sig, som du kan nyde rigtig godt af:
- Template markedet for wordpress er kæmpe stort og billigt.
- Det er open source, så der sidder millioner af mennesker og udvikle på det endnu.
- Fordi wordpress er så benyttede, findes der ikke et problem som en tidligere brugere ikke har oplevet og delt på nettet. Så en simpel google søgning kan løse næsten alle problemer.
- Der findes et utal af plugins, som kan udbygge din hjemmeside med nærmest hvad som helst.
Samtidig er wordpress utrolig let at bruge og så snart du har brugt de første par timer i systemet, giver alle de basale funktioner mening.
WooCommerce
WooCommerce er wordpress’ webshop integration, som kan forvandle din wordpress installation til en webshop.
Det er gratis og er bygget på samme måde som wordpress. Så der vil ikke forekomme alt for mange nye inputs, som du skal begynde og tage stilling til.
WooCommerce har naturligvis også et utal af templates og plugins, som du kan bruge til at skabe endnu mere salg, få endnu flere tilmeldte til dit nyhedsbrev eller noget helt tredje.
Vil du igang med WordPress? Så anbefaler jeg UnoEuro webhosting, som har en 1-klik installation til wordpress.
- Fordele
- Let at lære og bruge
- Kæmpe community
- Gratis & Open Source
- Utal af plugins, temaer osv.
- Kan bruges til alle slags websites
- Ulemper
- Hackere kigger tit mod WordPress
- Ikke alle data typer kan bruges
- Kan ikke håndtere alt for mange brugere
- Utal af plugins, temaer osv.
- Kan bruges til alle slags websites
Joomla!
- Joomla!
- Udgivet: 2005
- Open Source
- Gratis
- Verdens næststørste CMS
Joomla er – ifølge Builtwith – verdens anden største CMS med omkring 2.5 million aktive websites. Det udgører ca. 7% på verdensplan og giver en flot andenplads til Joomla!
Joomla er en gratis platform som er open source, som betyder at der sidder en masse udviklere over hele verden og udvikler systemet hele tiden.
Du kan bruge Joomla til stort set alt:
- Virksomhedssider
- Intranet eller extranet
- Blogs og online magasiner
- E-commerce (webshops)
- Applikationer
- Privat eller familiebrug
Ja til stort set alt!
Joomla er et ganske fint system, i et vist omfang. Det er ikke det mest intuitive system og det siger jeg som trods alt er ”OK” med teknik.
Hvis du skal bruge det til en blog eller et magasin, synes jeg bestemt Joomla kan bruges. Lige netop til dette formål, er Joomla nemlig sat fint op til. Det er bare en smule svært ikke, at sidde og sammenligne systemet med f.eks. wordpress.
Design mulighederne er forholdsvis store, men jeg synes – igen sammenlignet med andre systemet – at det har sine begrænsninger. Jeg har ikke brugt det nok til at kunne udtale mig 100% troværdigt om det, men jeg synes mange af de referencer folk har med Joomla! er det jeg kalder ”90’er hjemmesider”. Om det er selve systemets skyld, eller de konsulenthuse der laver Joomla tør jeg ikke sige, men det går nok en smule hånd-i-hånd?
E-shop
E-shop er den eneste webshop integration jeg har prøvet med Joomla og denne extension, var jeg glædelig overrasket over.
Kigger man på resten af Joomla, synes jeg faktisk at E-shop havde overraskende mange gode sider.
- Fordele
- Stort community
- Mange muligheder
- En udemærket e-commerce extension
- Ulemper
- Mindre brugervenligt
- Svært at lære og bruge
- En udemærket e-commerce extension
Magento
- Magento
- Udgivet: 2008
- Open Source
- Gratis (delvist)
- Verdens mest anvendte e-commerce CMS
Det er svært ikke at være partetisk i denne sag, men Magento er simpelthen et fantastisk webshop system – nok også derfor det er verdens største CMS, som er bygget til webshops.
Magento er det syvende mest brugte CMS på verdensplan, men tager kun omkring 2% markedsandel herhjemme, svarende til ca. 2400 websites.
Magento kræver noget mere kendskab til kodning og generel IT forståelse, for at komme i gang og udvikle på den. Det vil også sige, at indlæringsperioden for Magento vil være væsentlig længere end på mange andre systemer.
Det skal dog siges, at når man først har lært Magento at kende er det en fantastisk verden af muligheder og fleksibilitet.
Den helt store forskel ved Magento er, at du får et CMS som er bygget til e-commerce. Det er ikke blot et plugin eller en extension – det er hele essensen af systemet.
- Fleksibilitet
- Brugervenlighed
- Skalerbarhed
- Søgbarhed (SEO osv.)
- Sikkerhed
- Udvidelsesmuligheder
Alle disse ’buzzwords’ lever Magento op til og der er der ikke mange CMS systemer der gør. Det er en god indikator for, at dem som har lavet Magento, har haft en klar idé om, hvad du skal bruge som e-commer.
Pga. systemet er open source og meget populært får du også et rigtig stort community, som kan være behjælpelig med alle problemer du måtte komme ud for!
- Fordele
- Fleksibilitet
- Super skalerbart
- Lavet af e-commers!
- Godt og aktivt community
- Ulemper
- Svært at lære
- Kan blive kodetungt
- Brugervenligheden er mindre intuitiv
- Godt og aktivt community
Drupal
- Drupal
- Udgivet: 2000
- Open Source
- Gratis
- Verdens tredje største CMS
Drupal er – ifølge CMSCrawler – verdens tredje mest brugte CMS system, med lige omkring 580.000 websites. I Danmark er det faktisk er ganske populært CMS med en tredje plads svarende til 6% markedsandele og ca. 7.500 hjemmesider.
Drupal er et gratis open-source CMS, som er skrevet i PHP – ligesom mange andre. Det er startet af Dries Buytaert, som opfandt systemet i 2000 da han gik på college. Han besluttede, efter at have brugt systemet med sine venner, at ligge det frit tilgængeligt på nettet.
Dette CMS system har en forholdsvis stejl læringsperiode. Drupal er ikke det mest brugervenlige system og vil kræve en mellem- stor viden omkring kode og IT struktur.
Det skal dog siges at Drupal har udgivet ”Drupal 8”, hvor de har oppet sig meget på denne front!
I forhold til temaer, plugins osv. har Drupal – desværre – ikke et helt lige så stort udvalg som andre. Til gengæld har dem der findes, fået indbygget fleksibilitet. Det vil sige, at du ikke er begrænset af disse.
Fordi Drupal ikke er så stort som f.eks. wordpress, er efterspørgslen på templates, temaer, plugins og ikke mindst udviklere meget større. Det betyder også at alle disse elementer er dyre.
Drupal har en anden rigtig stor fordel, som er lidt underspillet fra deres side. De har deres SEO elementer bygget ind i koden, så alting loader hurtigere og dermed giver en bedre performance.
Samtidig har Drupal indbygget en meget robust og stærk cache-robot, som er med til at stabilisere dit website endnu mere.
- Fordele
- Stabil CMS
- Fleksibel og alsidig
- Rigtig god performance
- Rigtig god løsning til enterprise
- Ulemper
- Svært at lære
- Udvalget af moduler og temaer er småt og dyrt
- Manuelle updates
- Rigtig god løsning til enterprise
Umbraco
- Umbraco
- Udgivet: 2000
- Open Source
- Gratis
Umbraco har i Danmark – ifølge CMSCrawler – omtrent 1,2% markedsandele. Jeg skal ærlig indrømme, at den eneste gang jeg har personligt har været involveret med Umbraco, var en meget lukket løsning. Der var altså ikke adgang til ret meget for den givet virksomhed, der benyttede Umbraco – et valg virksomheden selv havde taget.
Min personlige erfaring med Umbraco er derfor begrænset.
Det er et dansk udviklet CMS system, udviklet af Niels Hartvig og udgivet for første gang i 2000. Det er et open source system med en stor mængde fleksibilitet.
Det har naturligvis ikke lige så stor et coomunity som f.eks. WordPress, men designmulighederne og udviklingsmulighederne er stadig rigtig gode. Det betyder også, kombineret med den store fleksibilitet, at du kan bruge Umbraco til stort set alle formål.
Umbraco’s interface er i den gode ende i forhold til brugervenligheden. Det er intuitivt og giver mange gange sig selv. Samtidig er det smart bygget op, så man kan sige at:
- Skal du kun redigere og drive indholdet er det et godt system.
- Er du web designer er systemet rigtig godt.
- Men også som udvikler har systemet masser af muligheder.
Noget af det der springer i øjnene, efter at have fået en tour i systemet af en god ven der benytter det er, at systemet er sat op med Microsoft Word. Så skriver du blogindlæg eller laver andet content kan du uploade direkte fra Word.
De har også en service der hedder Umbraco.TV, hvor du kan købe dig adgang til en masse læringsvideoer. Jeg er stor tilhænger af denne video-model og uden at have været inde og se det, virker det til at der er rigtig meget hjælp at hente fra eksperter der.
uCommerce
uCommerce er en e-commerce platform, som oprindelig blev udviklet til Umbraco. Disse to spiller derfor rigtig godt sammen.
Det er også en open source CMS, som er simpel og brugervenlig.
Med uCommerce får du stort set alt du skal bruge for, at starte en webshop med i pakken. Checkout, søgemaskine, data osv.
Jeg har også fra en god kollega, at systemet er rigtig godt skrevet (kodet). Så det vælger jeg at tro fuldt og fast på!
- Fordele
- Stabil CMS
- Fleksibel og alsidig
- God support
- Ulemper
- Mellemsvært at lære
- Ikke særlig stort udvalg af moduler, templates osv.
- God support
Shopify
- Shopify
- Udgivet: 2004
- Prisplan baseret
- Webshop venlig
Shopify er en meget populær løsning for nye webshopejere og med god grund!
Du får alt du skal bruge for at komme i gang, undtagen produkterne du vil sælge og viden omkring webshops.
Når du arbejder med folks kreditkortoplysninger, navne, adresser osv. er det vigtigt at din webshop er rigtig godt beskyttet. Rigtig mange webshops benytter en mellemmand til at lave transaktionerne, men med Shopify har du alle disse elementer hos dem.
Det gælder også pagespeed og andre små elementer, som man ikke gider tænke på lige når man åbner en webshop. Derfor er Shopify smart, det er en all-in-one løsning, hvor du kan samle det hele.
Det kan være rigtig svært at have styr på samtlige dele til din webshop. Derfor har Shopify samlet alle de vigtigste features ét sted og så er det ellers bare at gå dem igennem:
- Storefront (web design)
- Shopping cart (Transaktioner)
- Store management (Data på kunder, email, refundering osv.)
- Marketing & SEO
- Produkter
- Web hosting
- Analytics
- Mobile App
Alt dette er simpelthen klargjort på forhånd i Shopify. Læs her under deres features.
De har en rigtig god og venlig support til alle typer spørgsmål. En rigtig god service der går rigtig godt i spænd med resten af deres streamlinede system.
Der er også en forholdsvis stor ”appstore” til Shopify, som gør det muligt at konstant udvikle på din online shop. En rigtig fin feature at få med!
Det koster dog penge at få Shopify, men det er bestemt ingen herregård – dog værd at nævne.
Hvis du gerne selv vil kunne tweake og lege i dit layout og web design, kan det godt gå hen og blive en udfordring med Shopify. Lige så stor en fordel det er for nybegyndere at alting er pre-made, er det en lige så stor ulempe for dem som gerne selv vil kunne ændre i sine sager. Det er muligt, blot mere kringlet end nødvendigt.
Shopify’s egen blogging værktøj til content marketing har fået en del kritik på nettet, men den er egentlig helt ok. Den kan de nødvendige ting og skaber acceptabelt content.
- Fordele
- Virkelig let at lære
- Alt-i-en løsning
- God sikkerhed
- Ulemper
- Koster lidt penge
- Svært at lave ændringer i moduler osv.
- God sikkerhed
ShopOrama
- ShopOrama
- Udgivet: 2012
- Koster ca. 1000 kr.
- Webshop venlig
ShopOrama er en dansk virksomhed, som har lavet et CMS bygget til webshops. Det minder på mange måder om Shopify.
Du får en webshop og hosting i én pakke, så du ikke skal tænke på at installere et CMS på en server. Det gør ShopOrama for dig. Du skal dog finde e-mail og betalingsmodul fra eksterne kilder.
Dog slipper du for at skulle købe moduler til f.eks. SEO, web design eller andet. Alt dette er inkluderet i prisen med ShopOrama.
De tilbyder naturligvis også support gennem deres pris, men kun hvis problemerne opstår direkte i motoren af deres system. Skal du have support til front-end ting som HTML, CSS eller Javascript skal du have fat i en designpartner eller programmør.
ShopOrama har ganske godt styr på alle de basale ting omkring en webshop, så i den forstand er jeg glædelig overrasket. Deres features er velovervejet og gennemarbejdet.
Deres stabilitet er overraskende god! Jeg har været i kontakt med Morten Vadskær som er founding partner af systemet. Han gav mig lidt insight viden omkring deres stabilitet. ShopOrama hoster f.eks. Chiliklaus.dk, som i perioder er Danmarks mest besøgte website, når han bliver omtalt i diverse internationale medier og kigger man på websitets stabilitet i de perioder, er den fuldsætndig uændret.
I modsætning til flere af de udenlandske platforme, er der selvfølgelig ikke en lige så stor community. Det betyder også, at der ikke er de samme muligheder for pre-defined temaer, moduler og plug-ins.
Det vil komme til at betyde, at skal du have lavet større design ændringer, andre features eller noget helt tredje, så skal du have et eksternt person/bureau til at hjælpe. Uden at have haft behov for sådan en ekstern partner, kunne jeg forestille mig at de ville være dyre pga. det lille udbud.
Alt-i-alt er det en rigtig god løsning til nybegyndere og deres interface er rigtig brugervenligt og giver et fint overblik over ordrer, produkter osv.
- Fordele
- Virkelig let at lære
- 2-i-en løsning
- God service
- Flot og moderne interface
- Stabilitet i topklasse
- Ulemper
- Koster lidt penge
- Svært at lave ændringer i moduler osv.
- Lille community og udvalg af eksperter
- Flot og moderne interface
- Stabilitet i topklasse
Smart Web
- Smart Web
- Udgivet: 2005
- Prisplan baseret
- Webshop venlig
SmartWeb er faktisk det CMS system jeg senest har prøvet kræfter med i forbindelse med mit nye job.
SmartWeb har – ifølge deres hjemmeside – mere end 1600 kunder. Ifølge CMScrawler er det ca. 0,5% af det danske marked af CMS systemer.
Mine erfaringer med SmartWeb er meget blandet. Jeg kan sagtens forstå, at man som nybegynder falder for systemet. Jeg vil dog mene at der er mange mangler og at friheden er begrænset.
Deres interface er en smule gammeldags og ikke det mest intuitive. Mange af faner de har i deres interface giver ikke helt mening og det skader hele opfattelsen. Det er svært at forstå, hvordan de forskellige faner hænger sammen.
Deres support er dog rigtig god og utrolig rar og deres priser hænger godt sammen med, at skulle starte noget nyt op fra ingenting.
Det er dog lidt en ulempe, at SmartWeb ikke er større end det er. Det er nemlig begrænset hvor mange der er direkte eksperter i systemet. Det gør nemlig at hvis du får lavet noget eksternt, kan selv ikke engang SmartWeb nødvendigvis hjælpe dig.
Det er dét jeg mener jeg friheden i systemet.
Ligesom med de andre CMS systemer, som er lavet direkte til webshopløsninger får du en pakke, hvor du både får systemet, hosting og meget andet af alt det, som du skal bruge for at starte en webshop. Det er en kæmpe fordel!
- Fordele
- Let at komme i gang
- Alt-i-en løsning
- God service
- Ulemper
- Koster lidt penge
- Begrænset frihed
- Lille community og udvalg af eksperter
PrestaShop
- PrestaShop
- Udgivet: 2005
- Gratis
- Prisvindene CMS
- Webshop venlig
Prestashop ligger nummer 10 på listen over mest anvendte CMS systemer i verden hos CMSCrawler. I Danmark får systemet også en flot 11 plads med ca. 1,5 markedsandel.
I 2010 vandt systemet en pris, som verdens bedste webshop system og blev nomineret igen i 2011. Det er et meget brugervenligt system, med en flot backend.
Prestashop er tilpas stort til, at der findes masser af templates osv. som du kan dykke ned i og spare lidt tid.
Systemet kræver heller ikke den store viden. Det kan benyttes af både webkyndige og dig som overvejer at starte webshop for første gang og ikke har erfaring med den slags.
Prestashop er fra starten let at have med at gøre.
- Installationen er hurtig og let.
- Deres interface er intuitivt og let at forstå.
- Der er masser af features, som let kan installeres og bruges.
- Alt derefter er fleksibelt og let at bruge.
Hvis du mangler noget, som Prestashop ikke har kan moduler osv. være meget dyre. Dit budget kan derfor godt blive skudt i vejret, hvis du vil skalere din shop i forhold til temaer og extensions.
Prestashop har ikke et officielt support team, så skal du bruge support er fora og community vejen at gå. Det kan både være en god og en dårlig ting.
Prestashop er til dig der søger en platform til en lille- mellemstor virksomhed.
- Fordele
- Let at komme i gang
- Rigtig god backend
- Masser af frihed
- Ulemper
- Moduler og extensions er dyre
- Intet officielt support team
- Skaleringsmulighederne
Konklusion
Alright det var alt min erfaring og research, kastet ned på “papir” og ud på bloggen!
Overordnet set tror jeg ikke på, at der findes et CMS du ikke kan lære, hvis du blot har tålmodighed og lyst til at lære. Jeg tror den største skillevej mellem CMS systemerne findes ved spørgsmålet “hvad skal min hjemmeside kunne?”
- Skal du bruge en blog/content side, så anbefaler jeg uden tvivl WordPress.
- Skal du bruge en hjemmeside til din virksomhed uden at sælge noget direkte, så anbefaler jeg også WordPress.
- Skal du bruge en webshop med få produkter, så anbefaler jeg PrestaShop, WordPress + woocommerce eller Shopify.
- Skal du bruge en webshop med semi mange produkter, så anbefaler jeg Shopify, PrestaShop eller Magento.
- Skal du bruge en webshop med mange produkter, så anbefaler jeg Magento eller Umbraco.
Igen er alt det her mine holdninger til de forskellige CMS systemer, så det er kun én holdning af mange.
Outro
Det var alt for denne gang!
Det har været utrolig sjovt og spændende at skrive dette indlæg. Jeg synes det er noget snakken tit falder på, på Facebook og på andre fora, så jeg håber inderligt at indlægget kan hjælpe dig til at finde frem til dét CMS du har behov for.
Hvis bare én kan bruge indlægget, er det det hele værd!
Skal du bruge hjælp til at komme i gang? Så bare kontakt mig her, så er mit hold og jeg klar til at hjælpe dig videre – MEGET billigere end noget konsulenthus derude 😉
P.S. Jeg vil enormt gerne modtage kritik på indlægget i enten kommentarfeltet eller på mail, så vi kan gøre det her indlæg til en endnu større hjælp!
//Chris Kleis