… Vil du ikke nok sætte dig ind i, hvad det er du egentlig søger inden du slår dit jobopslag op? Tak!
Dette indlæg er et lidt atypisk ét af slagsen, da det ikke decideret handler om teknikker eller tricks til online marketing eller e-commerce.
Jeg stod for nylig i den spændende situation, at skulle søge nyt arbejde. Jeg var rimelig fortrøstningsfuld om at finde nyt arbejde, fordi jeg ved at efterpørgelsen i den digitale verden er forholdsvis stor.
I min søgning på nyt arbejde kiggede jeg på Linkedin, forhørte mig i mit netværk og – naturligvis – kiggede jeg også forbi på populære jobsider som f.eks. Jobindex, Jobzonen og hvad de ellers hedder.
Ganske rigtigt var der rigtig mange jobopslag med titlerne ”Digital Marketing Manager”, ”Online Marketing Manger” og “E-commerce Manager” men når jeg klikkede ind på opslagene, var det som at ikke engang virksomhederne selv var klar over hvad de egentlig søgte.
Det er som om, at virksomhederne slet ikke sætter sig ind i deres egne behov eller måske slet ikke kender dem?
Dét fik mig til at diskutere det med et par kollegaer fra branchen. Der skal derfor lyde et stort tak til følgende medlemmer af Marketers.dk, som valgte at deltage i diskussionen:
- Anders Saugstrup
- Emil Pilgaard Hejlskov
- Søren Sprogø
- Emil Børsting Sørensen
Her kommer så mit “take” på de forskellige titler og hvad de indebærer.
Et website som en tragt
Lad os betragte et website som en tragt:
- Øverst oppe hælder vi besøgende ind (leads)
- I midten forsøger vi at holde på dem
- Nederst vil vi gerne have dem til at konvertere
Dette er et forsøg på at visualisere et website, så vores titler giver mere mening. Den er derfor super simplificeret og skåret utrolig meget ind til benet. Der vil altid være grader af alle titlerne, men det er et forsøg på at gøre det mere simpelt for nogle, som ikke ved noget- eller kun kender til ‘basics’ omkring faget.
Så lad os prøve at få dem kategoriseret.
Titlerne og deres betydning
Jeg har som sagt spurgt i Danmarks mest kompetente online fora og samlede de pointer, som jeg mener giver mening i forhold til at forstå forskellene på titlerne.
Det har resulteret i disse forskellige beskrivelser af stillingerne:
E-commerce Manager
E-commerce er lidt sin egen gren i dette univers. Denne stilling indeholder mere end ”blot” marketings aspekterne. Denne titel er nemlig tiltænkt webshops.
Så en E-commerce manager vil have ansvaret for at fremme det ”elektroniske salg” (direkte oversat). Det betyder dog også et mere overordnet ansvar og fokus på hele tragten. Helt fra toppen og helt til bunden.
En E-commerce manager ville optimalt være ekspert i alle processer omkring det elektroinske salg. Det vil sige selve transaktionen og konverteringen. Dog er det sådan herhjemme, at rigtig mange e-commerce managere også er gode til online marketing, fordi det er en nødvendighed.
Meget salg online foregår naturligvis via. alle de forskellige online marketing tiltag, men der er altså også et ansvar for flere aspekter.
Konklusionen er at en E-commerce manager som regelt sidder i en webshop med online salg. Et godt eksempel der deler titlen godt op er min tidligere kollega Micky Weis, som pt. har titlen “Head of Digital Marekting and Online Sales”. De to ting er altså delt op som de burde være.
Online Marketing Manager
Denne titel er tiltænkt til at skulle skabe flere besøgende (leads) til dit website. Det vil sige at få dem ind på siden gennem forskellige kanaler. Det kunne være SEO, SEM, Affiliate, e-mail marketing osv.
Online Marketing vil typisk være en mere praktisk stilling, hvor det handler om niche disciplinerne.
Så i ”tragt-forstand” handler det om at få hældt så mange besøgende ned i tragten som muligt. Du vil typisk som arbejdsgiver skulle definere opgaverne lidt mere klart med denne stilling, da ”online marketing” er en meget bred vifte af discipliner.
Det er også denne titel der bliver kastet mest rundt på de forskellige jobsider.
Disse medarbejdere kan både arbejde indenfor service, retail, produktion og- eller markedsføringen af en webshop. Det vil så kun være at skaffe besøgende. Ikke nødvendigvis at konvertere dem.
Digital Marketing Manager
Denne har været den sværeste og definere, da den minder utrolig meget om online marketing. Jeg er dog stadig fast besluttet på at få dem opdelt, så vi ikke skal være i tvivl om, hvad det er virksomheder søger!
Jeg ser et par sammenhænge mellem de opslag, hvor denne titel forekommer. Det er tit koncepter og projektbaseret arbejde. En mere kreativ tilgang til de mange online marketing nicher.
Jeg ser en stor sammenhæng mellem denne titel og en growthacker. En growthacker er netop en kreativ sjæl, som tager et digitalt koncept og gør det til en kreativ lead generator for en virksomhed.
Rigtig mange ser online/digital marketing manageren som den samme profil, men der må jeg melde mig uenig.
Jeg tror fuldt fast på at en ”digital marketing manager” er den danske fortolkning af en growthacker – det er hvert fald hvad jobopslagene fortæller mig.
Overvejelser inden du søger en online- eller digital medarbjder
Titlerne alene er et problem, men der er faktisk et endnu større problem gemt nede i selve jobopslaget.
I og med at virksomhederne ikke har nogen som helst idé om, hvad det er de egentlig har behov for, søger de én som kan det hele.
”Det forventer vi af dig:
- ALT”
Jeg kan sagtens forstå, at vores online verden er svær at forstå. Jeg nægter dog at tro på at man i en hvilken som helst virksomhed ikke enten kender en online person, eller at ens HR afdeling kan sætte sig ind i det inden man søger.
Det handler om at få defineret jeres behov og så søge specifikt efter dette behov. I det mindste gøre forsøget. Det er for let bare at skrive alt i faget – begge parter kan nærmest kun blive skuffet.
Konklusion
Hvis virksomhederne blot vil bruge 1-2 timer på at sætte sig ind i vores branche, eller få hjælp udefra til at finde deres behov, så er jeg sikker på at vi ville komme rigtig langt.
Det gør det lettere at finde et job, som man er mere motiveret til at søge og føler man kan leve op til.
Det gør det lettere at søge det frem på diverse sider og LinkedIn. Det betyder flere og mere specifikke ansøgere.
Det er altså en win-win for ALLE hvis virksomhederne gider bruge lidt tid på at søge ordentligt!
//Chris Kleis